Skip to main content

Letselschade en eigen schuld: wat betekent dit voor de schadevergoeding?

Een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben als ze te maken krijgen met letselschade, is hoe hun eigen gedrag van invloed kan zijn op de vergoeding die ze ontvangen.
Eva Spijkerman
18 juni 2024

Het concept “eigen schuld” kan inderdaad een rol spelen bij letselschadezaken, maar het is belangrijk om te begrijpen wat dit precies inhoudt en hoe het van invloed kan zijn op jouw recht op schadevergoeding.

Wat is "eigen schuld"?

Eigen schuld verwijst naar de mate waarin het slachtoffer zelf bijdraagt aan het ontstaan van het ongeval of de omvang van het letsel. In sommige gevallen kan het zijn dat het slachtoffer zelf gedeeltelijk verantwoordelijk wordt geacht voor het ongeval of de gevolgen daarvan.

Hoe beïnvloedt eigen schuld de schadevergoeding?

  1. Vaststelling van de aansprakelijkheid: Als het slachtoffer deels verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeval, kan dit de vaststelling van de aansprakelijkheid beïnvloeden. Het kan zijn dat de tegenpartij slechts een deel van de schade hoeft te vergoeden, afhankelijk van de mate van eigen schuld.

  2. Schadevergoeding: De hoogte van de schadevergoeding kan worden verminderd als het slachtoffer eigen schuld heeft. Dat wordt vaak berekend op basis van een percentage eigen schuld dat wordt toegepast op de totale schadevergoeding.

Hoe wordt eigen schuld vastgesteld?

Eigen schuld wordt vastgesteld door de omstandigheden van het geval te beoordelen en te kijken naar factoren zoals de ernst van het letsel, de omstandigheden van het ongeval, en het gedrag van het slachtoffer en de tegenpartij. Dit kan worden beoordeeld door ervaren letselschade advocaten of rechters op basis van beschikbaar bewijsmateriaal en getuigenverklaringen.

Het belang van juridisch advies

Het is belangrijk om te onthouden dat eigen schuld een complex juridisch concept is en dat de toepassing ervan afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van elk geval. Daarom is het verstandig om juridisch advies in te winnen van een ervaren letselschade advocaat als je letselschade hebt opgelopen.

Een ervaren advocaat kan je helpen om jouw zaak te beoordelen, de mogelijke impact van eigen schuld te beoordelen en jouw belangen te verdedigen om een rechtvaardige vergoeding te krijgen. Door samen te werken met een advocaat kun je ervoor zorgen dat je alle beschikbare opties verkent en dat je de beste kans hebt om een vergoeding te ontvangen die je nodig hebt om te herstellen en je leven weer op te bouwen.

Meer weten?

Als je vragen hebt over een letselschadezaak of als je hulp nodig hebt bij het indienen van een claim, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om ervoor te zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Eva Spijkerman
18 juni 2024
Eef Advocatuur
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg ons

Een gratis kennismaking

Letselschade opgelopen? Eef Advocatuur staat voor je klaar. Terwijl jij je concentreert op je herstel, regelen wij de rest.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij jou thuis bespreken wij graag de mogelijkheden.

Vertel ons jouw verhaal

Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer

Wij verwerken jouw gegevens conform het privacybeleid.