Skip to main content

Smartengeld: Hoe wordt de hoogte bepaald?

Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade als gevolg van een ongeval. Maar hoe wordt de hoogte van smartengeld dan bepaald?
Eva Spijkerman
14 februari 2024

Smartengeld is een erkenning van het leed en de pijn die een persoon heeft doorgemaakt. Dat betekent dat het bepalen van smartengeld maatwerk is. Smartengeldbedragen kunnen variëren van € 100,- tot wel € 350.000,-. Hoeveel smartengeld je krijgt is afhankelijk van vele individuele factoren en omstandigheden, waaronder:

Medische gevolgen

De ernst van het letsel en de medische gevolgen spelen een grote rol bij het bepalen van smartengeld. Hoe ingrijpender het letsel en de gevolgen voor het slachtoffer, des te hoger de compensatie.

Psychologische impact

De emotionele gevolgen van een ongeval moeten niet worden onderschat. Angst, depressie, slapeloosheid en andere psychologische gevolgen worden meegenomen bij het vaststellen van smartengeld.

Duur van herstel

De duur van het herstelproces speelt eveneens een rol. Een langdurig herstel met mogelijk blijvende gevolgen kan leiden tot een hogere vergoeding.

Impact op levenskwaliteit

Ook de impact van het letsel op de algehele levenskwaliteit van het slachtoffer wordt meegenomen. Daarbij moet gedacht worden aan het verlies van levensvreugde, hobby’s, sociale activiteiten en andere aspecten van het dagelijkse leven.

Smartengeldgids

Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld wordt ook gekeken naar eerdere rechtelijke uitspraken in vergelijkbare zaken. Die uitspraken dienen als richtlijn voor de hoogte van de vergoeding. Deze zijn terug te vinden in de zogenoemde Smartengeldgids.

Conclusie

Het bepalen van de hoogte van smartengeld is maatwerk. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van verschillende factoren en kan per zaak verschillen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor juridische bijstand door een gespecialiseerde letselschade advocaat. Wij zorgen ervoor dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over het bepalen van smartengeld? Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Eva Spijkerman
14 februari 2024
Eef Advocatuur
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg ons

Een gratis kennismaking

Letselschade opgelopen? Eef Advocatuur staat voor je klaar. Terwijl jij je concentreert op je herstel, regelen wij de rest.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij jou thuis bespreken wij graag de mogelijkheden.

Vertel ons jouw verhaal

Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer

Wij verwerken jouw gegevens conform het privacybeleid.