Skip to main content

Welke kosten kunnen worden vergoed na letselschade?

Letselschade brengt niet alleen fysieke en emotionele gevolgen met zich mee, maar kan ook aanzienlijke financiële lasten met zich mee brengen.
Eva Spijkerman
18 maart 2024

Gelukkig is het mogelijk om verschillende kosten vergoed te krijgen na letselschade, waardoor slachtoffers zich volledig kunnen richten op het herstelproces. De specifieke vergoeding varieert afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel en de omstandigheden van het geval.

Hieronder volgt een opsomming van de veelvoorkomende kosten die voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.

Medische kosten

Denk hierbij onder andere aan kosten voor medicijnen, fysiotherapie, psycholoog en het eigen risico.

Inkomensverlies

Vergoeding voor het verlies van inkomen als gevolg van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid, alsmede eventuele verminderde toekomstige verdienmogelijkheden. Denk hierbij aan een korting op het salaris bij langdurige ziekte, de gemiste inkomsten als ZZP’er en het verlies aan overuren.

Kosten voor aanpassingen aan de woning

Als sprake is van blijvende fysieke beperkingen ten gevolge van het ongeval kunnen kosten voor de aanpassing van de woning in aanmerking komen voor vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rolstoeltoegankelijk maken van een woning.

Hulp in het huishouden

Als een slachtoffer niet meer in staat is om bepaalde huishoudelijke taken uit te voeren als gevolg van een ongeval komen de kosten van de huishoudelijke hulp voor vergoeding in aanmerking.

Reis- en parkeerkosten

Reiskosten voor vervoer naar medische afspraken en/of ziekenhuisbezoek komen voor vergoeding in aanmerking. Ook de parkeerkosten mogen worden meegenomen.

Zaakschade

Ook de kosten van reparatie of vervanging van beschadigde eigendommen zoals voertuigen of persoonlijke bezittingen worden vergoed.

Smartengeld

Een compensatie voor emotioneel leed, pijn en psychologische gevolgen die niet direct in geld uit te drukken zijn. Oftewel Smartengeld. Smartengeld is bedoeld als erkenning van het leed en de pijn die een persoon heeft doorgemaakt.

Juridische kosten

Bij aansprakelijkheid komen ook de kosten voor juridische bijstand voor vergoeding in aanmerking. Deze kosten vormen een onderdeel van de schade.

Overige schadeposten

Dit was slechts een kleine opsomming van de mogelijke schadeposten. Het is belangrijk om te weten dat de exacte schadevergoeding afhangt van de specifieke omstandigheden van het geval. Het is maatwerk. Een gespecialiseerd letselschade advocaat kan jou helpen om de uiteindelijke schadevergoeding te berekenen. Wij zorgen ervoor dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijke schadeposten? Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Eva Spijkerman
18 maart 2024
Eef Advocatuur
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg ons

Een gratis kennismaking

Letselschade opgelopen? Eef Advocatuur staat voor je klaar. Terwijl jij je concentreert op je herstel, regelen wij de rest.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij jou thuis bespreken wij graag de mogelijkheden.

Vertel ons jouw verhaal

Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer

Wij verwerken jouw gegevens conform het privacybeleid.