Skip to main content

Affectieschade: Erkenning voor broers en zussen

Affectieschade is een vergoeding voor het emotionele leed dat naasten ervaren door het letsel of overlijden van een dierbare.
Eva Spijkerman
04 maart 2024

Tot op heden komen alleen ouders, partners en kinderen in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. Broers en zussen werden in principe buiten beschouwing gelaten. Inmiddels is een groeiende beweging om ook broers en zussen te includeren in de Wet Affectieschade. In deze blog bespreken we de huidige ontwikkelingen rondom affectieschade, met een nadruk op de erkenning van broers en zussen in dit proces.

1. Wat is affectieschade?

Affectieschade is een vergoeding voor het verdriet, de pijn en het emotionele lijden dat naasten ervaren als gevolg van het letsel of overlijden van een geliefde. Dit kan variëren van psychisch trauma tot verstoring van het dagelijks leven en financiële zorgen. Tot op heden is de vergoeding voor affectieschade voornamelijk beperkt tot ouders, partners en kinderen van het slachtoffer. De bedragen liggen tussen € 12.500,- en € 20.000,-.

2. Erkenning van broers en zussen

Recente ontwikkelingen binnen het letselschaderecht hebben geleid tot een groeiende erkenning van de impact van letsel of overlijden op broers en zussen. Deze erkenning komt voort uit het groeiende besef van de waarde van familiebanden en de onderlinge steun die broers en zussen elkaar bieden Steeds meet rechtszaken en juridische discussies benadrukken de noodzaak om ook broers en zussen te compenseren voor het emotionele leed dat zij ervaren als gevolg van letsel of overlijden van een familielid.

3. Huidige ontwikkelingen

De Tweede Kamer is bezig met het herzien van de huidige Wet Affectieschade. Er is sprake van een wetsvoorstel, waarin ze broers en zussen opnemen als rechtmatige ontvanger van deze vergoeding. Deze ontwikkeling is het resultaat van lobbywerk van belangengroepen, advocaten en families die pleiten voor een meer inclusieve benadering van het letselschaderecht.

4. Rol van een letselschade advocaat

Een gespecialiseerde letselschade advocaat speelt een essentiële rol bij het vertegenwoordigen van families die getroffen zijn door letsel of overlijden van een dierbare. Wij zijn de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving en kunnen families bijstaan bij het verkrijgen waar zij recht op hebben.

5. Conclusie

De erkenning van affectieschade voor broers en zussen markeert een belangrijke stap voorwaarts in het letselschaderecht, waarbij recht wordt gedaan aan de impact van letsel op bredere familiebanden. Het is van cruciaal belang dat families die getroffen zijn door letsel of overlijden van een dierbare zich bewust zijn van hun rechten en de mogelijkheid om vergoeding te krijgen voor het emotionele leed dat zij ervaren. Een letselschade advocaat kan hierbij een waardevolle partner zijn. Wij zorgen ervoor dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de vergoeding van affectieschade? Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Eva Spijkerman
04 maart 2024
Eef Advocatuur
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg ons

Een gratis kennismaking

Letselschade opgelopen? Eef Advocatuur staat voor je klaar. Terwijl jij je concentreert op je herstel, regelen wij de rest.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij jou thuis bespreken wij graag de mogelijkheden.

Vertel ons jouw verhaal

Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer
Onjuiste invoer

Wij verwerken jouw gegevens conform het privacybeleid.